Toplum içindeki özel ve tüzel kişilerin birbirleriyle ve Kamu Kurum Kuruluşları arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda, hukuki bilgisi ile kişilerin ilgili makamlarda temsil edilip haklarının korunarak savunulmasını sağlayan kişilere Avukat denilmektedir. Avukatlık, Kamu Hizmeti olmakla birlikte serbest bir meslektir. Avukat, adalet sisteminin temel unsurlarından olan savunma hakkını temsil etmektedir.
Avukatlık Kanunu gereğince; Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını, her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat belirtilen amaç doğrultusunda, mesleki bilgi ve tecrübesini adalet hizmetine ve bireylerin yararlanmasına tahsis eder.
Avukatlığın amacı yerine getirilirken, Yargı ve emniyet makamları ile kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri, noterler vb. kurumlar, Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydı ile Avukatlara yardımcı olmak, gerekli bilgi belgelerin incelenmesine veya vekâletname ibrazı ile suret alınmasına müsaade etmekle yükümlüdür.
Avukat, üzerine aldığı görevi yerine getirirken Avukatlığa yakışır şekilde doğruluk, özen, onur, saygı, güven ve meslek kurallarına uymak zorundadır.
Hukuki olaylarda görüş verme, mahkemelerde veya yargı yetkisine sahip makamlarda gerçek ve tüzel kişilerin haklarını dava etme ve savunma, adli işlemleri takip etme, diğer resmi dairelerdeki tüm işlemleri takip etme, bu işlere ait evrak düzenleme işleri baro kaydı olması şartı ile sadece Avukat tarafından yapılabilecek işlemler olarak yasa ile belirlenmiştir.
Avukatlar, dava açılmadan veya açılan davada henüz duruşma olmadan taraflar arasında uzlaşma sağlayabilirler. Avukat kendisine verilen veya diğer görevleri dolayısı ile öğrendiği bilgileri açığa vurmamak ve sır saklamak zorundadır.
Avukat, kendisinden yapılması istenilen bir işi gerekçe göstermeksizin reddedebilir. İşin kabul edilmediğinin, iş sahibine gecikmeden bildirilmesi zorunluluğu vardır. Aşağıdaki hallerde Avukat kendisine teklif edilen işi reddetmek zorundadır.
Avukata yapılan teklifin yolsuz veya haksız olması,
Avukata yapılan iş teklifinde, menfaati ters olan bir tarafa Avukatlık yapılmış olduğu durumlarda,
Avukatın daha önce Hakim, Cumhuriyet Savcısı, Hakem, Memur veya bilirkişi olarak o işte görev yapması,
Avukatın düzenlediği bir belgenin hükümsüzlüğünün ileri sürülmesi durumunda,
Avukatın yapması gereken işin Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen kurallara uygun olmaması durumunda Avukat teklif edilen işi reddetmek zorundadır.
Avukatın görevi sırasında veya yaptığı görevden dolayı, Avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların Hakimlere karşı işlenmesine dair yasa hükümler uygulanır.
Avukat tarafından, yapılacak işin kabul etmesi halinde iş sahibi ile serbestçe Avukatlık Sözleşmesi düzenlenir. Avukatlık Sözleşmesinde ücretinin kararlaştırılmamış ise, dava ve iş değeri para ile ölçülemiyorsa Avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanırken değeri para ile ölçülebiliyor ise asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili makam tarafından davanın sonucuna ve Avukatın emeğine göre değişmek üzere ücret belirlenir.
Dava sonunda, kararla karşı tarafa yüklenecek Vekalet Ücreti, Avukata aittir. Vekalet Ücreti, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.
Ülkemizde Avukatlık;
Ülkemizde Avukat olabilmek için, Hukuk Fakültesini bitirmek ve Avukatlık stajı yapmak gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar Avukatlık yapamazlar. Yurtdışında Hukuk eğitimi alanların Avukatlık hakkını kazanması için fark derslerinden sınava girmesi zorunludur.
Avukatların meslek kuruluşu Baro adıyla bilinir ve ancak bu kuruluşa üye olanlar Avukatlık yapabilirler. Resmi kurumlarda Avukat olarak çalışanların baro üye kaydı zorunluluğu yoktur.
Avukatların Kişisel Özellikleri;
Avukat kendisine verilen görevleri bağımsız olarak kanunlar çerçevesinde başarma azim ve kararlılığında olmalıdır,
Avukat çalışmalarını kamu inancı ve mesleğe güveni koruyarak sadakatle yürütür,
Avukat meslek ve özel yaşantısına dikkat etmek meslek itibarını korumak zorundadır,
Avukat yazı ve konuşmalarında objektif olmalı hukuk kuralarına aykırı açıklamalardan kaçınmalıdır,
Avukat taraflar arasındaki düşmanlıklara dahil olmamalıdır,
Avukat mahkeme kalemlerinde, icra dairelerinde ve her türlü makamlarda çalışan görevlilerle olan ilişkilerinde de meslek onuruna ve ağırbaşlılığına uygun davranışlar göstermelidir,
Avukat aldığı işin sonucu ile ilgili görüşlerini iş sahibine bildirirken bunun bir teminat olmadığını belirtmelidir,
Avukat meslek sırrı ile bağlı olmalıdır ve Avukatlık sırrının saklanması süresizdir,
Avukat yeteneklerinin ve zamanının yetişemediği işleri almamalıdır,
Avukat kesin ve zorunlu bulunmadıkça, iş sahibi adına basına açıklamada bulunamamalıdır,
Avukat aldığı işlerde, görevini savsaklayarak ya da kötüye kullanarak, iş sahibi zararına kendisine bir fayda sağlayamaz,
Avukat aldığı işler ile ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar yapar,
Avukat yasal mevzuatı güncel olarak takip etmelidir,
Avukat akademik ve sözel yeteneğe sahip olmalıdır,
Avukat hukuki olaylar arasında ilişki kurabilmelidir,
Avukat kişileri anlayabilme ve etkileyebilme yeteneğine sahip olmalıdır,
Avukat akıcı konuşabilmelidir,
Avukat sorumluluk duygusuna sahip olmalıdır.
Hukuki anlaşmazlıkların çözümünde genellikle yapılan hataların başında, kişilerin sorunlarını kendi kendilerine çözebileceği düşüncesi ile yapılan işlemler gelmektedir. Hukuki işlemler teknik bilgi gerektirmekte olduğundan hukuki sorunların çözümünde profesyonel yardım almak Avukat yardımı alınması hak v zaman kayıplarını önlemektedir. Hukuki sorunların kısa sürede ve etkin bir şekilde çözümlenmesi için Ankara Avukat yardımı alınmasında fayda vardır.